Det kommer en punkt i varje framgångsrikt entreprenörsföretag där grundaren och VD inser: ”Jag kan inte fortsätta göra detta helt själv. Jag behöver hjälp.”

Att anställa medarbetare och delegera ledarskapsansvar kan vara extremt svårt för småföretagare, eftersom det innebär att lita på andra människor med ditt barn. Det är också ett kritiskt steg i ditt företags långsiktiga framgång.

Om du någonsin har skapat en fem- eller tioårsplan för ditt företag har ämnet att ta in andra för att hjälpa till att driva ditt företag förmodligen tagits upp. Nästa fråga bör vara: ”Letar du efter anställda, eller letar du efter ledare?”

Om jobböppningen är begränsad i omfattning utan någon verklig möjlighet till tillväxt, är det du letar efter en hårt arbetande anställd. Å andra sidan, om du ser positionen som en språngbräda till större och bättre planer inom ditt företag, vill du hitta någon med ledarskapsförmåga eller ledarskapspotential. Här är fem sätt du kan hitta och anställa framtida ledare och hålla dem lyckliga i ditt företag.

Anställ personer med kapacitet att leda

Under intervjuprocessen kan du titta på en kandidats erfarenhet och arbetsmoral. Utmanar de sig själva på alla nivåer? Går de den extra milen när de försöker uppnå sina mål? Även utan titel, tar de en ledande ställning i projekt? Slutligen, tar de initiativ till projekt, eller väntar de på att få veta vad de ska göra?

Testa nya medarbetare tidigt

När du har anställt en framtida ledare tar du bort bubbelplasten och ser vad de kan göra. Ge dem ett uppdrag och lite vägledning. Utvärdera deras kreativitet, organisatoriska färdigheter och svar på tidsfrister. Allt detta är kritiska inslag i framtida ledare. Det är viktigt att du utvärderar dem och frågar, omfamnade de utmaningen, eller drog de sig undan den? Ännu viktigare, överträffade de dina förväntningar?

Sök deras input

Ett av de största misstagen företagare gör är att inte söka input från sina anställda. Om du har tagit dig tid att sätta rätt lag på plats måste du ha förtroende för deras förmåga att ha en mätbar inverkan på din slutresultat. Var inte rädd för att fråga anställda, ”Vad skulle du göra i den här situationen?” Det är inte ett tecken på svaghet från din sida, utan snarare stärker det ditt förtroende för dina anställda och deras förmåga att få jobbet gjort.

Tidigare i år tränade jag min dotters basketlag i åttonde klass. Jag hade nio tjejer i laget, och alla kommer förmodligen att spela åtminstone high school basket. De utstrålade självförtroende och spelade så bra tillsammans. I den tredje eller fjärde matchen för säsongen mötte vi en tuff motståndare, och matchen var oavgjord in i den sista kvarten. Jag föreslog ett zonförsvar, men några av mina spelare höll inte med. De sa att vi kunde vinna genom att spela ett man-till-man-försvar. Jag svarade: ”Det är ditt spel att vinna eller förlora; Jag är bara med på resan.” De spelade på sitt sätt, och de vann. I framtida spel sökte jag deras input när vi ringde timeout, och de var glada att ge mig det. Det var som att se framtida kvinnliga ledare i aktion. Det slutade med att vi vann ligamästerskapet i år.

Delegera mer ansvar

När dina anställda har bevisat sig, ge dem ytterligare ansvar. Låt dem äga projekt och ge dem friheten att fatta beslut på egen hand och arbeta med externa partners, leverantörer och kunder. De kommer att göra misstag. Det är en del av utbildningsprocessen. Men de kommer förhoppningsvis att lära sig av sina misstag och inte göra samma misstag två gånger. Deras tillväxt kommer att hjälpa ditt företag att blomstra.

Håll dem motiverade

Jag hör ofta från företagare som är oroliga för att efter att de spenderar tid och pengar på att lära anställda om sin verksamhet kommer dessa anställda att lämna för att arbeta för ett annat företag. Mitt svar? ”Varför skulle någon lämna ditt företag?”

Anställda lämnar företag för pengar, bättre tillväxtmöjligheter, personliga skäl och mer. Som företagare är det bästa försvaret mot personalomsättning ett bra brott. Om du anställer rätt personer och sätter ihop ett gediget team av positiva människor, söker deras input, delegerar ansvar för att låta dem bevisa sig och hålla dem motiverade, bör du behålla fler människor än du förlorar.

5 sätt att utveckla ledare i ditt företag