Allt fler presumtiva kunder är aktiva på sociala medier, vilket har lett till att också allt fler företag har börjat synas på dessa plattformar. Även om ditt företag har insett vikten av marknadsföring på sociala medier, kan det vara svårt att veta vilken eller vilka av dessa som är värda att satsa på. Det finns en hel uppsjö med sociala plattformar som alla har sina egenheter och kundgrupper.

Det är värt att notera att den bästa strategin sällan är att synas på så många sociala plattformar som möjligt. Välj heller ut en eller två, max tre olika plattformar att skapa en närvaro på. Fokusera sedan på att underhålla marknadsföringen och dialogen med kunderna på dessa. Det är också viktigt att du interagerar med dina presumtiva kunder, snarare än ständigt informerar dessa om företagets produkter eller tjänster. Målet är inte heller att nå alla människor, utan att nå rätt personer.

I slutändan är målet trots allt inte att få så många gilla-markeringar eller “likes” som möjligt, utan att generera trafik till din webbplats, få fler personer att signa upp sig på ditt nyhetsbrev, samt att öka företagets försäljning genom att konvertera presumtiva kunder till kunder. Genom att läsa vår genomgång nedan kommer du förhoppningsvis att få en bättre uppfattning om var du bör lägga krutet när det gäller marknadsföring på sociala medier.

Sociala medier som marknadsföringsplattform

Facebook

Facebook är med sina 1,65 miljarder användare varje månad den överlägset största sociala plattformen. Sedan starten 2004 har Facebook blivit den ledande aktören bland sociala medier och är ett självklart ställe för ditt företag att synas på, oavsett inom vilken bransch du är verksam. På denna plattform finns mer eller mindre alla människor som är aktiva på sociala medier, vilket gör att din målgrupp sannolikt är aktiv här. Nackdelen med Facebook är att man som företag numera behöver köpa annonser för att nå ut till en stor andel av sina följare, på grund av en medveten ändring i plattformens algoritm.

Instagram

Instagram startade 2010 men har inte blivit riktigt populärt i Sverige förrän på senare år. På denna plattform huserar 400 miljoner användare världen över och chanserna är goda att åtminstone en stor del av din målgrupp är aktiv här. På Instagram är framför allt många tonåringar och yngre personer väldigt aktiva och den nya Snapchat-liknande funktionen gör att ditt innehåll här kan stå ut från mängden. Nackdelarna med denna plattform är att du lätt försvinner i bruset hos användare som följer många personer och varumärken och att den ökade andelen sponsrat innehåll riskerar att stöta bort organiska poster.

LinkedIn

LinkedIn är en social plattform inriktad mot karriärmänniskor. Den skapades år 2002 och har 100 miljoner aktiva användare. I jämförelse med andra sociala plattformar, har LinkedIn en relativt liten användarbas. Om din målgrupp är högutbildade karriärmänniskor, eller om du driver ett B2B-företag, kan detta dock vara plattformen för dig. Nackdelen med LinkedIn är att en väldigt liten del av användarna är aktiva.

Twitter

Twitter har sedan starten 2006 växt till en social plattform med en användarbas bestående av 310 miljoner människor. Detta är en social plattform som ger snabba uppdateringar i realtid och har en mycket effektiv annonsplattform. Twitters produkt Periscope låter användarna livesända händelser i videoformat, en funktion som bland annat Facebook har tagit efter. Detta är en utmärkt funktion som du bland annat kan använda till att sända videointervjuer och liknande, eller svara på frågor live och låta dina följare ställa frågor under tiden du sänder.

Andra sociala plattformar

Utöver de plattformar som vi har tagit upp här, finns det många andra som kan vara värda att kika närmare på. Dessa inkluderar bland annat YouTube – en social plattform som fokuserar på videoklipp och livesändningar, Snapchat – en plattform med en yngre målgrupp och Pinterest – ett socialt nätverk som låter användarna organisera innehåll i form av bilder på sina digitala anslagstavlor. Börja titta på sociala medier som marknadsföringsplattform och ta dina första trevande steg mot en ökad interaktion med dina kunder!

Sociala medier som marknadsföringsplattform
Märkt på: