Oavsett i vilken bransch ditt företag är verksamt, är en hemsida idag mer eller mindre en förutsättning för att dina kunder ska hitta dig och kunna få information om dina produkter eller tjänster. En webbplats utan besökare är tämligen värdelös.

För att hjälpa dina kunder att hitta till din webbplats, är det viktigt att du sökmotoroptimerar den. Genom att göra detta, ökar du chanserna att få nya besökare till din webbplats. Sökmotoroptimering förkortas SEO (search engine optimization) och är en process som går ut på att göra din hemsida optimerad för sökmotorer som till exempel Google.

Dina möjligheter att få nya kunder och växa ökar ju högre upp i resultatlistan på Google, som är den största sökmotorn, din hemsida placerar sig. Sökord som associeras till vissa branscher är extra konkurrensutsatta när det gäller sökmotoroptimering. Casino är utan tvekan en av dessa och dina chanser att hamna högt upp i sökresultaten på Google är därför relativt små. Men skam den som ger sig! Om du sökmotoroptimerar din sajt tillräckligt bra, har du i alla fall en chans att synas högt upp i resultatlistan.

SEO som marknadsföringsstrategi

SEO är en hel vetenskap, men också en marknadsföringsstrategi som de allra flesta webbplatser tjänar på att tillämpa. Genom att ta reda på vilka sökord dina besökare använder, kan du skapa relevant innehåll och optimera detta för just dessa sökord. På så sätt kan du få fler besökare att hitta din webbplats och förhoppningsvis konvertera dessa till kunder, vilket förmodligen är det grundläggande syftet med din hemsida.

Faktum är att sökmotoroptimering (SEO) är en marknadsföringsform som ofta ger väldigt hög avkastning på investering, eller ROI (return on investment). Detta är också anledningen till att många företag, såväl mindre som större, lägger ner mycket tid och resurser på att sökmotoroptimera sina webbplatser.

När du jobbar med SEO, är det viktigt att du har uppsatta mål med sökmotoroptimeringen. Du bör inte stirra dig blind på dina webbsidors placeringar i sökmotorer som Google, utan också säkerställa att du använder dig av rätt sökord och sökfraser. Ett viktigt mål är nämligen att de nya besökare som du lyckas locka till din webbplats på ett eller annat sätt i slutändan köper dina produkter eller tjänster.

Organiska sök vs sponsrade länkar

Sökoptimering SEOI sökresultatet på Google visas så väl köpta som organiska träffar. Högst upp visas de resultat som är köpta, det vill säga via AdWords-annonser. Därefter visas de organiska träffarna, alltså de resultat som inte är betalda utan har uppnåtts via god sökmotoroptimering. Den största skillnaden mellan sökmotoroptimering (det organiska söket) och PPC (sponsrade länkar), är att det tar längre tid att nå resultat i den organiska träfflistan. En hög placering i det organiska söket är dock att föredra, eftersom det potentiellt sett kan generera avsevärt mycket mer trafik på respektive sökord än de sponsrade länkarna kan. Det organiska söket är till råga på allt kostnadsfritt.

I en studie visade det sig att SEO (det organiska söket) gav högst ROI av de marknadsföringsmetoder som mättes. Näst högst ROI i undersökningen gav e-postmarknadsföring, följt av PPC (sponrade länkar), content marketing och sociala medier. Bland fördelarna med sökmotoroptimering kan nämnas investeringens långsiktiga ökning och att uppemot 85 procent av klicken i träfflistorna är på organiska länkar. Det har också visat sig att besökarna ibland kan vara skeptiska mot sponsrade länkar.

Fördelarna med PPC (sponsrade länkar) är att de till skillnad från SEO ger snabba resultat och kan generera besökare till din hemsida så fort du startar en kampanj. Det är också enkelt att hantera marknadsföringsbudgeten i till exempel AdWords och du kan mäta avkastningen på din investering. När det gäller kommersiella sökningar, står de sponsrade länkarna för uppemot 65 procent av klicken medan det organiska söket får cirka 35 procent. Allra bäst resultat får du om du kombinerar långsiktighet med kortsiktighet, det vill säga det organiska söket (SEO) med sponsrade länkar (PPC). Oavsett vilken strategi du väljer, är SEO definitivt någonting som du bör titta närmare på!